Sentimentul ratarii

Sentimentul ratarii nu poate exista decat in prezenta unor asteptari exagerat de mari. Sentimentul neputintei dureroase nu poate exista decat in conditiile unei fantasme inconstiente de omnipotenta.

2 Comments

Filed under Asociatii libere, Psihoterapie si psihanaliza

2 responses to “Sentimentul ratarii

  1. Adriana Ionescu

    Oare putem realiza lucruri mari daca nu ne dorim sa ajungem cat mai sus ? Daca nu ne stabilim tinte inalte cum putem ajunge acolo? Filosofia este evident gresita, insa eu o aplic constant : imi propun un tel foarte inalt si greu de realizat – cu speranta ca voi reusi sa fac macar 80% din ce m-am propus … Functioneaza ! Insa, inevitabil apare sentimentul ratarii… nu in primul an, nu in al doilea, pe parcurs, pe nesimtite, fara sa imi dau seama ca in goana mea dupa succes imi distrug orice sansa de a ma bucura de victorie, de viata, de mine si de cei dragi mie.

    Prinsi in torentul societatii contemporane, uitam sa traim – ne stabilim target-uri, facem planificari pe termen mediu si lung, ne dorim sa castigam mai multi bani pentru a ajunge la statutul de “om realizat”. Cand ajungem sa castigam multi bani, ne permitem poate masini de lux, case , vacante exotice, dar nu suntem liberi ; liberi sa ne traim viata asa cum vrem : fara stres, fara sedinte, fara grija zilei in care va trebui sa platim salariile angajarilor … ne amagim ca avem o viata frumoasa, ne place ca suntem invidiati de rude, prieteni, vecini, ne plimbam in masini frumoase, ne afisam tantosi in locuri publice “trendy”… Dar oare oamenii “realizati” sunt fericiti? fericiti cu adevarat ? Cati dintre ei au reusit sa se opreasca pentru o secunda sa miroasa o floare?sa se bucure sincer pentru ceea ce au realizat dar sa isi doreasca la fel de sincer un echilibru in viata ? si sa faca tot posibilul pentru a reusi sa il atinga …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s