Relatia noastra cu viata

Asteptarile noastre de la viata, de la ceilalti si de la imprevizibilul necunoscut au la baza relatia cu mama (sau substitutul acesteia). De aceea, in psihanaliza, relatia noastra cu viata, cu ceea ce credem ca putem obtine bun de la viata, se schimba fundamental in bine dupa ce ‘purificam’ relatia cu figurile parentale de afectele negative reprimate.

1 Comment

Filed under Asociatii libere, Psihoterapie si psihanaliza

One response to “Relatia noastra cu viata

  1. Adriana Ionescu

    Da, intr-adevar , foarte multe actiuni , comportamente , etc sunt determinate, cel putin la nivel inconstient de relatia cu parintii… Ajunsi la maturitate, ne amintim lucruri aparent minore pentru parinti, care ne-au marcat existenta – mai mult sau mai putin… Lucruri care ne impun acum un autocontrol exagerat poate, in defavoarea spontaneitatii sau lipsa increderii in oameni sau in propria persoana… In momentul unei introspectii, realizam ca unele actiuni traite in copilarie pot avea o influenta asupra noastra, ca individ . Dar ce fel de influenta ? Pot fi atat de nocive ? In ce masura ne-au marcat viata ? Cat de importante sunt acele actiuni ? Cum reusesti sa “purifici” relatia de efectele negative ?

    Ma intreb daca toti oamenii au probleme de genul acesta sau poate ca nu acorda importanta, poate ca sunt atat de puternici incat au trecut peste acele frustari, sau poate … au avut pur si simplu o copilarie perfecta…

    Si totusi, cum putem trece peste traumele din copilarie ? Sau ar trebui sa ne resemnam si sa ne acceptam asa cum suntem, fara sa ne mai punem intrebari? dar asa am da dovada de ignoranta …

    Insa, apropo de tema – oare nu toate actiunile noastre de la inceputul vietii si pana in prezent ne marcheaza existenta si ne modeleaza caracterul ? In ce masura reprimam traumele ca adulti?in ce masura ne influenteaza mediul in care traim, in care lucram, oamenii cu care venim in contact ? in ce masura traumele din copilarie iti pot determina comportamentul in societate ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s