Despre psihoterapia psihanalitica

Pentru mine, psihoterapia psihanalitica este un demers de autocunoastere si de dezvoltare a mintii. Nu este atat vorba despre a scapa de probleme, de simptome sau de a dobandi incredere in sine.  Acestea sunt consecinte firesti ale procesului. Este vorba despre o evolutie in plan mental si emotional.

Psihoterapia psihanalitica este un antrenament al mintii. Un antrenament intensiv, riguros, sustinut, in care ne dezvoltam o serie de abilitati esentiale pentru viata in secolul 21:

– abilitatea de a deveni constienti de gandurile, emotiile, dorintele, fricile, angoasele, credintele limitative… pentru a ne putea elibera de ele. Fara aceasta abilitate, libertatea de a alege nu exista. O poti numi inteligenta emotionala, daca vrei, dar este mai mult de atat.

– abilitatea de a asculta atent: pe noi insine si pe ceilalti, pentru a dezvolta o intelegere profunda;

– abilitatea de a comunica eficient cu noi insine, cu inconstientul nostru si cu ceilalti, pentru a transforma conflictul in cooperare.

– abilitatea de a accesa si integra mesajele inconstiente: pentru a ne largi, flexibiliza si imbogati  mintea; pentru a deveni mai creativi; pentru ca actiunile noastre sa fie in acord cu noi insine; pentru a fi mai autentici.

Mai jos gasesti o serie de articole care te pot ajuta sa iti faci o imagine despre psihoterapia psihanalitica.

DESPRE PSIHOTERAPIE PE INTELESUL TUTUROR

Am fost intrebat adesea daca psihoterapia te poate ajuta in mod real, cum lucreaza un psihoterapeut si ce se intampla de fapt acolo, in sedintele acelea misterioase de psihoterapie (citeste tot articolul…)

POVESTE DESPRE PSIHOTERAPIE (DE CE IMI PLACE PSIHOTERAPIA PSIHANALITICA)

Putem asemui psihicul unui om cu o casa cu multe, foarte multe camere. Poate cu un castel, suna mai frumos. Pe unele camere le cunoastem, le folosim zilnic. In altele nu am intrat niciodata.

Unii oameni folosesc in mod obisnuit doar 2 camere, altii 10. Cu cat folosim mai multe camere, cu atat folosim mai multe resurse, dezvoltam mai multe capacitati, experienta noastra de viata este mai bogata. La asta se refera cresterea, autocunoasterea, dezvoltarea personala: la folosirea cat mai multor camere. Si ar fi frumos sa functionam la capacitate maxima, nu-i asa? (citeste tot articolul…)

PSIHANALIZA CA DEMERS DE REINSTAURARE A ADEVARULUI INTERIOR

ZEN SI PSIHOTERAPIE PSIHANALITICA

Psihoterapia psihanalitica este o meditatie acompaniata, o meditatie in relatie (citeste tot articolul…)

SIMPTOMELE – ALIATI PRETIOSI IN DRUMUL CATRE NOI INSINE

LEADERSHIP-UL SI PSIHOTERAPIA (Interviu Psychologies, 2011)

Psihoterapia psihanalitica – antrenament pentru libertate

CE ESTE PSIHOTERAPIA PSIHANALITICA?  (Interviu Psihologia Azi, 2005)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s